Wij vinden het natuurlijk welzijn van de kat zeer belangrijk. Dit is vooral om de kat zo gelukkig mogelijk te houden en fysiologisch te ondersteunen.

Elke katteneigenaar moet bekijken wat voor zichzelf en zijn kat het beste werkt. Maar bij de verkoop van een kitten zorgen wij ook steeds voor uitgebreide tips die vrijblijvend uitgetest en/of gevolgd kunnen worden. Dit is ook steeds om eventuele problemen te voorkomen.

Aangezien onze katjes enkel binnenshuis leven, willen we onze woning en onszelf aanpassen zodat de kat zijn natuurlijk gedrag kan uiten. Hierdoor zal er minder snel stress aanwezig zijn en onze katjes zich zo gelukkig mogelijk voelen. Dit zorgt voor een goede fysieke en emotionele gezondheid.

Krabplekken

Zo wordt er gezorgd voor voldoende krabplaatsen verspreid over de woning. Dit zorgt er natuurlijk ook voor dat onze meubels gespaard blijven. Want krabben is natuurlijk gedrag voor de kat en kan absoluut niet afgeleerd worden. Katten krabben om verschillende redenen. Voor de verzorging van hun nagels, stressontlading, stretchen van spieren en geurvlagen plaatsen. Belangrijk is dus dat we niet 1 krabpaal in een hoekje duwen maar verschillende krabplekjes voorzien in onze gehele woning. Dit hoeven dan ook helemaal geen reusachtige krabpalen te zijn, zolang ze maar stevig genoeg zijn voor je kat.


Eten & drinken

Plaats deze nooit naast elkaar. Dit is niet natuurlijk voor de kat en zal zo het drinkgedrag niet stimuleren, integendeel. En het is juist belangrijk dat elke kat voldoende vocht opneemt. Je kan eventueel opteren voor een drankfontein maar dit is zelfs niet altijd nodig. Plaats gewoon een grote schaal een aantal cm’s van de muur zodat de kat tussen de muur en schaal kan zitten om te drinken. Een grote schaal is leuk omdat je katje dan niet de randen van de schaal aanraakt met zijn snorharen.

Wanneer je droogkorrels aanbiedt, werk dan met ‘slow feeders’ of voerpuzzels. Zo kan je kat werken voor zijn voeding wat zorgt voor bezigheid. Dit geeft minder kans op verveling. Er zijn talrijke slow feeders beschikbaar. Een kat heeft graag meerdere opties ter beschikking. Dit zorgt voor minder stress. Probeer daarom een aantal voerposten te verspreiden over je woning op lage en hoge vlaktes.


Kattentoiletten

Een kattenbak is enorm belangrijk. De grootte, de plaats, het kattengrind,… Hier moet steeds over nagedacht worden. Plaats de kattenbak steeds op een rustige plek waar niet al te veel passage is maar toch gemakkelijk bereikbaar is voor je kat. Voor een kitten is een iets kleinere bak nog niet zo’n probleem. Maar bedenk wel dat deze zal moeten vervangen worden wanneer hij volwassen is. Een kattenbak moet immers ruim genoeg zijn zodat ze zich goed kunnen ronddraaien. Kies voor zacht kattengrind. Een kat heeft gevoelige pootjes en vind het daarom niet altijd fijn om gebruik te maken van een grove korrel. Zo kunnen er zelfs plasproblemen ontstaan. Kies voor genoeg kattenbakken op verschillende plekken. Probeer steeds 1 kattenbak per kat te voorzien plus 1 extra.

Spelen – jagen

Het jaaginstinct van de kat staat niet in verbinding met zijn hongergevoel. Elke kat moet kunnen jagen en wij als eigenaar moeten hen hierin voldoende kunnen voorzien. Denk aan kattenhengels met bewegende veertjes, kruiden speeltjes of speeltjes met geluid en/of licht. Elke kat heeft een bepaalde voorkeur, probeer dus zeker een heel aantal verschillende speeltjes uit!


Slapen & schuilen

Elke kat houdt van veiligheid en zekerheid en wil de mogelijkheid hebben op bescherming op onvoorspelbare plekken en momenten. Ideale schuilplaatsjes zijn dozen met verschillende in- en uitgangen met eventueel nog piepgaatjes. Deze kunnen op de grond en/of op hoogtes geplaatst worden. Wanneer je katje zich wat onzeker voelt, twijfelt of het even te druk vind, kan ze zich snel terugtrekken naar haar schuilmand.

Slapen zullen ze dan weer doen op vlakke of hangende plekken. Meestal zijn dit ook plekken waar de geur van de eigenaar sterk aanwezig is, zoals het bed of zetel. Het is natuurlijk een verrijking voor je kat om te zorgen voor knusse holletjes, mandjes of kussens waar ze lekker op kunnen dutten.

Hoogtes

Probeer hoogtes te voorzien in je woning. Een kat dat zich niet zo veilig voelt, zal vaak hoogtes opzoeken. Je hoeft hiervoor je muren niet vol met planken te hangen. Probeer hoge kasten te benutten door ze toegankelijk te maken voor je kat en er eventueel nog een extra schuildoos of mandje op te plaatsen.


Wil je je woning optimaal katvriendelijk maken met leuke productjes? Bezoek dan zeker onze online webshop; Scratch&Purr

www.scratchandpurr.com