Wij hechten als fokker én gedragsadviseur veel belang aan het het ondersteunen van het natuurlijk gedrag van de kat.

Bij de verkoop van een kitten zorgen wij steeds voor uitgebreide tips rond het gedrag van de kat om zo de kat optimaal gelukkig te maken en probleemgedrag te voorkomen.

Aangezien onze katten enkel binnenshuis leven, willen we onze woning en onszelf aanpassen zodat de kat zijn natuurlijk gedrag kan uiten. Hierdoor zal er minder snel stress aanwezig zijn en onze katjes zich zo gelukkig mogelijk voelen. Dit zorgt voor een goede fysieke en emotionele gezondheid.

Krabplekken

Zo wordt er gezorgd voor voldoende krabplaatsen verspreid in de woonst. Dit zorgt er natuurlijk ook voor dat onze meubels gespaard blijven. Want krabben is natuurlijk gedrag voor de kat en kan absoluut niet afgeleerd worden. Katten krabben om verschillende redenen; voor de verzorging van hun nagels, stressontlading, stretchen van spieren en het plaatsen van geurvlaggen. Belangrijk is dus dat we niet 1 krabpaal in een hoekje duwen maar verschillende krabplekjes voorzien in onze gehele woning. Dit hoeven dan ook helemaal geen reusachtige krabpalen te zijn, zolang ze maar stevig genoeg zijn voor je kat.


Eten & drinken

Plaats deze nooit naast elkaar. Dit is niet natuurlijk voor de kat en zal zo het drinkgedrag demotiveren terwijl dit net enorm belangrijk is. De kat gaat instinctief denken dat het water mogelijk bevuild is door de ‘prooi’ (lees: het voer). Onze katten zijn van nature uit geen drinkers. Een prooi bevat zo’n 70-80% vocht zodat drinken ook niet noodzakelijk is. Drinken stimuleren is dus van groot belang. 

Dit kunnen we doen door drinkschalen aan te bieden uit materialen als glas, porselein of keramiek. Plastiek zorgt immers voor een onaangename smaak. Voorzie schalen met een groter oppervlakte en voeg er eventueel een zuurstofplantje aan toe. Verspreid meerdere schalen door de volledige woonst om de kat op die manier meer te laten drinken. Katten zijn namelijk opportunisten en maken dus graag gebruik van iets dat op hun wandelroute te vinden is.

Omdat een kat nagenoeg nooit de nodige hoeveelheid water zélf kan drinken gedurende de dag, is het aanbieden van compleet natvoer (van goede kwaliteit) noodzakelijk. Voedingsadvies kan je vinden in de facebookgroep ‘Katten Weetjes’ (beheerder Kim van Brauwershaven).

Om voor meer bezigheid te zorgen, kan je voeding aanbieden in voerpuzzels. Er bestaan heel wat mogelijkheden welke geschikt zijn voor droog- en natvoer en rauw vlees.

Kattenbakken

Een onmisbaar attribuut in onze woonst. Het is belangrijk om de juiste kattenbak aan te bieden aan jouw kat. Deze moet namelijk ruim genoeg zijn zodat de kat zich comfortabel kan ronddraaien en bij voorkeur open met een hogere rand. (hoewel er katten zijn welke een gesloten verkiezen, zonder luikje!)

Hoe meer kattenbakken je kan verspreiden, hoe beter. Zo voorkom je heel wat onzindelijkheidsproblemen. Plaats deze op rustige maar toch toegankelijke plekken in de woonst. Hou rekening met de gevoelige pootjes van de kat en gebruik zo zacht mogelijk kattenzand.

Veilige plekken

Onze kat heeft nood aan veiligheid en voorspelbaarheid. Voldoende plekjes waar ze zich tijdig kan terugtrekken zijn dus geen overbodige luxe. Er kunnen veilige plekken op de grond worden voorzien maar ook het aanbieden van hoogtes is noodzakelijk! Maak enkele kasten vrij, maak gebruik van wandplanken, klimpalen,… enzovoort.

Verder zijn er heel wat mogelijke holletjes en mandjes waar onze kat zich kan in terugtrekken. Denk maar aan druk bezoek, grijpgrage kinderhandjes, werken,… enzovoort.

Graag meer info rond het gedrag van je kat of het optimaliseren van je woonst? Contacteer Scratch&Purr voor meer info.

http://www.scratchandpurr.com