Wanneer een fokker ervoor kiest om op een verantwoorde manier een bepaald ras zo gezond mogelijk en dus zonder al te veel inteeltpercentage uit te breiden, kan men niet jarenlang met dezelfde dieren en combinaties gaan fokken. Dit kunnen dan misschien wel gezonde kittens zijn en leuk voor de kittenkopers maar het échte doel om het ras optimaal uit te breiden is er dan niet. Hierdoor moeten we af en toe een katje met een andere bloedlijn voegen bij onze cattery.

Helaas kunnen we niet alle katjes houden hoe graag we dit ook zouden willen. We doen immers katten geen plezier om in grote groepen te laten samenleven ook al is de woonst volledig geoptimaliseerd volgens hun natuurlijke noden. Hierdoor is herplaatsen steeds een erg belangrijke optie waar we rekening mee moeten houden.

Ook al is herplaatsen van katjes voor sommige ondenkbaar, we moeten als katteneigenaar onze gevoelens hierbij opzij schuiven en kijken naar het welzijn van de kat en wat voor de kat zelf en de katten rondom hem het best zal zijn. Een kat is, als de omgeving het toelaat, een vrij sociaal dier. Maar élke kat is een apart individu en reageert op alles anders.

Het is daarom belangrijk om steeds goed de stresssignalen op te merken en tijdig in te grijpen. Een cattery waarbij er heel wat hormonen, ongecastreerde/ongesteriliseerde en meerdere katten leven, is een potentiële hogere stressvolle omgeving.

Ook al voorzien we de nodige ‘tools’ hiervoor, toch kan deze omgeving voor sommige katjes absoluut niet leefbaar zijn. Ook is de kans op ziekten veel groter in grotere dierengroepen. Hierdoor zullen er soms katjes herplaatst worden na hun castratie en naargelang hun karakter.