Geschiedenis van de Nebelung

Op de eerste kattenshow (Crystal Palace: 1871) werden al langharige blauwe katten uit Rusland met kenmerken van de Nebelung/ Russisch Blauw getoond. Maar het turbulente begin van de 20ste eeuw is voor vele rassen zeer moeilijk geweest en enkele rassen zijn in de vergetelheid geraakt, zo ook dit type blauwe kat uit Rusland.

De recente geschiedenis van de Nebelung begint in Amerika, bij Siegfried (geboren in 1984) en Brunhilde (geboren in 1985). Twee kittens met de uiterlijke kenmerken van de Blauwe Rus, maar met langhaar. Hun eigenaar, Cora Cobb, was zo onder de indruk van deze kittens dat ze vond dat dit een eventueel begin van een nieuw ras zou kunnen zijn. Daarom nam Cora contact op met een geneticus binnen de kattenvereniging TICA (The International Cat Association). Deze geneticus dr. Solveig Pfleuger, gaf aan dat het ras het beste te omschrijven is als een halflangharige Blauwe Rus. Gesteund door dr. Pfleuger is Cora Cobb de rasstandaard gaan schrijven volgens de richtlijnen van de Blauwe Rus, maar met een verschil; haarlengte.

Ondertussen in Rusland en Europa: Terwijl in de Verenigde staten fokkers zich richten op het ontwikkelen en het showen van de Nebelung vinden aan de andere kant van de planeet meerdere gebeurtenissen plaats met langharige kittens geboren uit blauwe russen. In 1993/1994 arriveert de eerste Nebelung in Nederland. Niet zoals het begin van het verhaal doet vermoeden uit de Verenigde staten, maar uit Rusland. De Nederlandse “ Russisch Blauw” fokster Letty van den Broeck heeft een Russisch blauw kitten geïmporteerd welke onverwacht een halflanghaar blijkt te zijn. Dit halflanghaar kitten bevestigde mogelijke aanwezigheid van de langhaar factor in Russisch blauw katten (de langhaar factor is recessief, dus katten kunnen deze informatie dragen zonder dat het te zien is). In deze periode van toenemende communicatie met het voormalige Oostblok blijkt dat vaker langharige blauwe russen geboren worden. Zo komt Cora in 1995 in contact met een dame die op een show in Moskou een Russische Nebelung heeft gezien, welke is geboren uit twee Blauwe Rus ouders. De eerste uitwisseling van Nebelungen tussen Rusland en de Verenigde Staten vindt niet veel later plaats. In het begin van deze eeuw krijgt de fok van de Nebelung in West-Europa echt gestalte. Enkele Russische fokkers en hun geliefde katten komen naar West-Europa, waaronder enkele Russen met langhaar gen. De langharige kittens van deze katten worden geregistreerd als Nebelungen. In Nederland wordt de eerste Nebelungen uit Amerika geïmporteerd. Met deze katten uit de verschillende achtergronden wordt het begin gelegd van de Europese Nebelung fok.

Uiterlijk

De naam van de Nebelung is afgeleid van het Duitse woord voor nevel en geeft gelijk een van de meest speciale kenmerken van de vacht weer. De Nebelung lijkt omhuld door een vacht van nevel, ochtenddauw. Dit bijzondere kenmerk komt door het ontbreken van pigment in puntjes van de haren, ook wel zilvertipping genoemd.

De Nebelung heeft een prachtige mistachtige blauwe vacht en is de halflangharige variëteit van de blauwe Rus.

De vacht van de Nebelung is middellang op het lijf, toenemend in lengte vanaf de schouder naar de staart toe. De haren zijn het langst op de staart. Katers kunnen een kraag hebben maar dit is niet verplicht, poezen hebben dit in mindere mate. Bevedering achter de oren in een lichtere tint blauw is gewenst. De zachte dubbele vacht heeft een mooie zilverglans, is geschikt voor alle weersomstandigheden en waterafstotend. De volwassen vacht kan soms pas na twee jaar volledig ontwikkeld zijn.
De Nebelung is stevig gespierd maar niet dik of zwaar. De oogkleur moet liefst mooi groen zijn en amandelvormig. De neus mag geen bult of diepte bevatten en moet recht zijn vanaf het voorhoofd.
De Nebelung is alleen in blauw erkend.

Het is een karakteristiek en elegant kattenras, die met zijn mysterieuze verschijning zo uit een sprookje lijkt te komen.

Onderhoud heeft de Nebelung nagenoeg niet nodig. Het is een misverstand dat de Nebelung veel vachtverzorging nodig zou hebben. heel af en toe kammen met een speciale kam of met een heel zacht borsteltje borstelen is meer dan voldoende, zelfs de mooie pluimstaart zal niet klitten. Gebruik nooit een rubberborstel want dan word de dubbele ondervacht beschadigd en het duurt jaren voor de vacht weer in optimale dubbele conditie is.

Karakter

De Nebelung is een vrolijke, speelse, aanhankelijke, zachtaardige en intelligente kat. Ondanks dat het een middelmatige actieve kat is, kan hij prima binnen leven. De Nebelung is gericht op zijn eigen gezin, kan goed samen met kinderen en andere huisdieren. Bij vreemden kunnen ze soms wat ‘afwachtend’ zijn, maar zullen snel iedereen uitbundig begroeten!
‘Praten’ doet de Nebelung ook graag wat voor veel extra gezelligheid zorgt. Het is een kat die graag gezelschap heeft van de mens of van een soortgenoot. Ze zijn zeer erg leergierig en nieuwsgierig.

8f4feb_e3bf80565c594b0c9b4632d4981b4d35~mv2.jpg