Ik wil een raskitten, wat nu?

De beslissing om een katje te nemen, kan niet zomaar over één dag heen gaan. Er moet grondig over nagedacht worden en alle gezinsleden moeten hiermee akkoord gaan. Je beslist namelijk om de zorg van een levend wezentje volledig op je te nemen dat een gemiddelde leeftijd kan halen van 12-18 jaar. Wanneer deze beslissing vastligt kan je bekijken welk ras je zou verkiezen. Want er zijn nu eenmaal rassen die meer verzorging vragen dan andere. Denk maar aan meer vacht-of huidverzorging. Ook het karakter speelt een grote rol in deze beslissing. Ook al is elke kat een apart individu, toch zijn er bepaalde algemene karaktereigenschappen te vinden bij de verschillende kattenrassen. Wanneer je kiest voor bijvoorbeeld een Nebelung, kies je voor een kat dat steeds in de buurt van zijn eigenaar wil vertoeven. Je raakt dan best gewend aan het idee dat een douche nemen of een toiletbezoek wel eens niet meer zo privé kunnen zijn. Een Blauwe rus en Nebelung is over het algemeen iets actiever en enorm intelligent dus zal wat meer afleiding nodig hebben. Maar hou in je achterhoofd dat natuurlijk elk ras een kat is met dezelfde instincten en dus steeds natuurlijk gedrag moet kunnen uiten. Ook het uiterlijk van een bepaald kattenras is vaak doorslaggevend in deze keuze.

Wanneer je dan een soort van voorliefde hebt ontwikkeld voor een bepaald ras, kan de zoektocht beginnen naar een cattery. Dit kan je doen door middel van verschillende website’s en/of kattenshows te bezoeken, kattenverenigingen contacteren,… enzovoort. Heb je een aantal catteries gevonden? Ga dan zeker eens op bezoek! Elke verantwoorde fokker zou je graag ontvangen om je zo meer te kunnen helpen en je laten kennis maken met hun katten en hun manier van werking. Let natuurlijk wel op dat je tussen de verschillende cattery bezoeken een aantal dagen laat & steeds schone kleren en schoenen aantrekt. Dit is om eventuele besmetting te voorkomen. Het is perfect normaal als een cattery je verplicht om even je handen te ontsmetten, zeker bij kittens is dit uiterst belangrijk!

Na deze bezoeken kan je kijken welke fokkers je het meest aanspreken. Stel dan jezelf een aantal vragen. Welke ouderdieren vind je het leukst en/of mooist? Welke katten waren het sociaalst? Hoe was de hygiëne? Zit er genoeg tijd tussen de zwangerschappen van een kattin? Wordt er gewerkt met kooien of dergelijke? Allemaal vragen die voor jou keuze doorslaggevend kunnen zijn. Denk er wel aan dat dekkaters nu eenmaal afgezonderd moeten leven van de kattinnen. Zo kunnen de fokkers ‘oeps’ nestjes voorkomen. Maar bekijk dan even hun verblijven.

Wanneer je dan uiteindelijk gekozen hebt voor een bepaalde cattery, hou je best in je achterhoofd dat wanneer je deze contacteert, ze misschien nog een lange wachtlijst hebben. Ga dan zeker niet te snel over naar een andere cattery als je dit niet wil. Er mag zeker geen spijt komen na de aanschaf van een kitten.

Denk er ook aan dat de aanschaf van een raskitten een vrij hoge kost is. Deze kost is er niet zomaar. Je krijgt immers een kitten dat voortkomt uit gezonde ouders, welke regelmatig gecontroleerd worden door een dierenarts en de fokker zelf. Het kitten is dan ook gechipt, ingeënt, gecastreerd en voorzien van een heel aantal documenten en misschien wel een kittenpakket. Ook hebben deze kittens normaliter een mooie zorg gehad gedurende hun eerste 12-15 levensweken en krijg je een goed gesocialiseerd kitten mee.

Begrijp dus dat de keuze van een (ras)kitten niet zomaar over een leien dakje gaat en dat er soms misschien wel een lange wachttijd kan zijn. Heel wat catteries zijn immers bezig met het voortbrengen van gezonde, sociale & mooie kittens waarbij heel wat testen en medische controles aan vooraf gaan. Ook wordt er steeds rekening gehouden met een goede combinatie van ouderdieren en moeten moederpoezen voldoende kunnen rusten na hun nestjes. Verwacht dus niet dat er steeds kittens beschikbaar kunnen zijn maar heb steeds geduld. Geduld wordt steeds beloond!